Ikan Kitang atau nama saintifiknya Scatophagus argus merupakan ikan air masin. Ia merupakan sejenis ikan dalam keluarga Scatophagidae dan genus Scatophagus. Ia memiliki ekor berbentuk terpotong. Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial.
BAHAN BAHAN
- 4 ekor ikan kitang
- Bahan2 kisar
- 1 biji bawang besar*
- 5 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1 batang serai*
- 2 biji kunyit hidup*
- 5-6 biji cili padi*
- Sedikit air utk blender*
blender semua bahan diatas, dan jadikan pes utk menumis
- 1 kotak santan
- 1 biji tomato
- Garam dan perasa secukupnya
CARA PENYEDIAAN
- Blender bahan2 utk menumis seperti diatas. Sediakan periuk dan tumis pes sehingga naik bau. Masukkan sedikit air utk kuah
- Setelah kuah mendidih, masukkan santan. Masak hingga mendidih dan masukkan ikan.
- Tambahkan garam dan perasa yg anda suka seperti kiub pati atau cukup rasa.
- Tambahkan tomato. Dah mendidih dan ikan cukup masak bolehla ditutup api.
- Sedia utk dihidangkan bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment