Ikan Kitang atau nama saintifiknya Scatophagus argus merupakan ikan air masin. Ia merupakan sejenis ikan dalam keluarga Scatophagidae dan genus Scatophagus. Ia memiliki ekor berbentuk terpotong. Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial.
BAHAN BAHAN
- 4 ekor ikan kitang ( ikut citarasa sendiri)
- 2 biji bawang besar*
- 4 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1/2 inci lengkuas* ( Semua bahan dihiris halus)
- 1 inci kunyit hidup - ditumbuk halus
- 2 batang serai dititik
- Cili padi - jika nak pedas
- Cili merah dibelah dua
- 5 keping asam gelugur
- 5 cawan air
- Garam secukupnya
CARA PENYEDIAAN
- Tuang sedikit minyak kedalam periuk. Tumis bahan yang dihiris halus, serai dan kunyit hingga wangi.
- Masukkan air, garam dan asam keping. Masak hingga mendidih.
- Masukkan ikan dan kacau sebentar. Rasa garam secukup rasa.
- Tutup api dan boleh dihidang.
No comments:
Post a Comment