Sebut pasal sotong, kita tahu ia antara makanan kegemaran dalam keluarga Seafood dan sangat popular dalam penyediaan makanan harian samaada di Malaysia atau pun seluruh dunia. Walaubagaimanapun di dalam badan sotong ada satu lagi bahagian darinya yang merupakan antara yang boleh diasingkan dan dijadikan makanan yang sangat lazat iaitu telur Sotong. Telur sotong amat popular bagi penggemar makanan ini dan boleh dimasak dalam pelbagai resepi secara tradisional ataupun moden.
BAHAN BAHAN
- Telur Sotong segar
- Sedikit cuka/1-2 sudu makan cuka
- Sedikit kunyit
- Garam
- Gula
- Minyak untuk menumis
- Sedikit sos cili
CARA
PENYEDIAAN
- Cuci telur sotong dan toskan.
- Panaskan minyak, tumis bahan cincang hingga naik bau.
- Masukkan cuka, dan sos cili. Kemudian masukkan sontong segar tadi. Masak sekejap.
- Hidangkan bila siap. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment