Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam
BAHAN BAHAN
- 500 g Udang Galah
- 300 ml Santan Pekat
- 300 ml Air
- 1 Batang Serai di titik
- 1 helai Daun Kunyit di potong 2
- 1 helai Daun Kunyit di racik halus
- Keping Asam keping
- 1 Kiub Knorr chicken
- Garam secukupnya
BAHAN KISAR
- 10 g Kunyit hidup
- 50 g Bawang besar
- 1 Ulas Bawang putih
- 20 g Cili padi kampung
CARA PENYEDIAAN
- Sediakan semua bahan-bahan dan Kisar semua bumbu
- Tuangkan kedalam kuali, Bahan Kisar, air, Serai,asam keping,dan Daun Kunyit. Remeh di atas api hingga mendidih. Masukan udang galah, garam bukit dan Knorr chicken cube non MSG. Masak hingga mendidih.
- Tuangkan Santan kacau sebati dan masak hingga mendidih. Terakhir masukan daun kunyit yang di racik halus. Tutup api.
- Udang Galah Masak Lemak Cili api sedia untuk dihidangkan.
- Selamat mencuba dan semoga berjaya
No comments:
Post a Comment