Ikan Duri merupakan spesies ikan air tawar atau laut yang terdiri dari 3 spesies iaitu Ikan Duri Kuala Arius tenuispinis, Ikan Duri Laut Arius thalassinus, Ikan Duri Laut Arius sumatranus
BAHAN BAHAN
- 1 ekor ikan duri saiz sederhana
- 7 biji cili kering*
- 2 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 mangkuk air asam jawa
- 1 inci belacan*
- 1 batang serai di titik
- Segengam daun kesum
- 1 kuntum bunga kantan
- 2 biji tomato dibelah empat
- 1 1/2 sk garam
- 1 sk serbuk perasa
- 2 helai daun limau purut
CARA PENYEDIAAN
- Sediakan semua bahan2..Blender bahan yang bertanda * sehingga menjadi paste asam pedas.
- Tumis bahan2 yang dikisar bersama serai yang dititek dan daun limau purut sehingga pecah minyak. Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa. Kacau sehingga sebati.
- Seterusnya masukkan ikan yang dipotong, daun kesum dan juga bunga kantan. Masukkan garam dan serbuk perasa.Akhir sekali masukkan tomato yang dibelah empat.tunggu sehingga masak dan bolehlah tutup api.
- Sedia untuk dihidang dan boleh dimakan bersama nasi putih, telur asin dan sambal belacan. Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment