Monday 30 November 2020

RESEPI IKAN SUSU / BAULU MASAM PEDAS

Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum. Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan susu ~ dipotong dan dibersihkan
  • 1 peket kacang bendi - potong bahagian tampuk dan ekor
  • 4 helai daun limau purut ~ boleh ganti dgn bunga kantan @ serai
  • 3 tangkai daun kesom
  • 1 cawan air asam jawa
  • 2 cawan air
  • minyak secukupnya
  • garam / gula / perasa pilihan


BAHAN B - DITUMBUK/KISAR

  • 30 biji cili kering ~ + -
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 2 cm halia
  • 5 cm kunyit hidup
  • sedikit belacan
  • 7 helai daun kesum
  • Minyak secukupnya untuk kisar cili kering

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak secukupnya. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak (waktu ini juga saya masukkan 3 sudu besar gula kasar supaya warna cili akan cantik merah gelap)
  2. Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan daun limau purut, daun kesum. ikan susu dan biarkan masak selama 15 minit
  4. Masukkan kacang bendi dan biarkan seketika sehingga kacang bendi berubah warna.
  5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.

No comments:

Post a Comment