Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam
BAHAN BAHAN
- 7 ulas bawang putih cincang
- 1 cawan udang geragau - bilas dan toskan (biasanya kita gunakan udang kering, tapi kali ini saja jew nak habiskan stok udang geragau)
- 2 sudu besar serbuk kari
- 3 tangkai daun kari - lurutkan
- 10 biji hirisan cili padi
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
- garam & gula - optional ( udang geragau & sos tiram pun dah ada rasa)
- minyak
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam udanggalah selama 5 minit atau sehingga masak. Angkat dan toskan.
- Panaskan 4 sudu besar minyak bekas gorengan udang galah tadi dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
- Masukkan udang geragau dan goreng sehingga udang naik bau.
- Masukkan serbuk kari, daun kari serta cili padi dan goreng kacau selama beberapa minit.
- Tambah sos tiram dan juga lada hitam, kemudian gaul sebati.
- Masukkan udang dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment