Sunday, 29 November 2020

RESEPI UDANG GALAH MASAK BLACK PEPPER

Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam

BAHAN BAHAN

  • 400 gm udang galah 
  • 1 mangkuk brokoli secukupnya
  • 1 labu bawang besar ~ dipotong
  • 3 ulas bawang putih ~ dicincang
  • 1/2 in halia ~ dihiris halus
  • 3 sudu besar sos blackpepper
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • minyak

 

CARA PENYEDIAAN

  • Perap udang bersama garam dan serbuk kunyit. Panaskan sedikit minyak dan goreng udang hingga 3/4 masak. Ketepikan.
  • Sementara tu kukus brokoli selama 5 minit dlm air panas mendidih dan angkat. Susun atur brokoli dlm pinggan.
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan bawang besar dan goreng hingga bawang hampir layu.
  • Masukkan sos blackpepper dan sos tiram. Kacau hingga wangi dan masukkan udang. Kacau2 sekejap. Jgn terlalu lama, nanti udang menjadi overcook.
  • Masukkan capsicum yang di dadukan dan kacau sekejap.
  • Padamkan api dan bolehlah diletak atas pinggan yang dah diatur tadi dengan brokoli. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment