Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum.Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.
BAHAN BAHAN
- 1 ekor ikan susu (500g)
- 2 paket kecil rempah kari ikan (jadikan pes)
- 1 sudu kecil serbuk kas-kas
- 1 sudu kecil halba campur
- 2 sudu makan cili giling
- 1/2 labu bawang besar (dihiris nipis )
- 6 ulas bawang merah ( tumbuk )
- 2 ulas bawang putih ( tumbuk )
- 1 cm halia ( tumbuk )
- 2 biji cili merah
- 1 biji buah tomato dibelah empat
- Daun kari
- Kacang bendi
- Minyak
- Air asam jawa
- Garam dan perasa
- Air secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
- Tumiskan bawang besar, daun kari dan halba campur hingga sedikit layu dan wangi masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing.
- Masukkan cili giling tumis lagi.Masukkan rempah ikan tumis hingga pecah minyak
- Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.
- Masukkan air ikut suka banyak mana.Masukkan garam & perasa, reneh sehingga kuah kelihatan pekat.
- Kemudian masukkan ikan,biar mereneh sebentar.
- Masukkan kacang bendi, cili merah dan tomato.Kacau sekejap. Tutup api
No comments:
Post a Comment