Monday 30 November 2020

RESEPI IKAN SUSU @ BAULU MASAK SAMBAL

Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum.Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan susu - potong
  • 5 sudu besar cili kisar
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 1 sudu besar asam jawa
  • 1/2 cawan minyak masak untuk menumis
  • 1 sudu kecil garam
  • 1-2 sudu besar gula (secukup rasa)

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan
  2. Potong serong tak putus atas ikan. Sapu sedikit garam pada ikan dan goreng sehingga masak. Letak tepi
  3. Tumis cili kisar sehingga garing. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang dikisar. Tumis sehingga masak.
  4. Masukkan gula, tumis nampak macam berkilat, kemudian masukkan asam jawa dan garam. Bila rasa dah ok, masukkan ikan. Balikkan ikan sekejap. Minyak dari ikan goreng akan beri rasa lebih sedap
  5. Tabur bawang besar yang dipotong bulat dan kacau manja terus boleh angkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment