Monday 30 November 2020

IKAN SUSU ATAU BAULU MASAK ASAM REBUS

Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum.Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan susu - bersihkan dan potong
  • 600ml air
  • 1 batang serai - dititik
  • 2 keping asam gelugur
  • 2 biji tomato - belah 2
  • garam / perasa pilihan

 

BAHAN KISAR:

  • 5 biji cili merah - buang biji
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci halia
  • sedikit belacan


PROSES PENYEDIAAN

  1. Masukkan air di  dalam periuk. Masukkan semua bahan kisar, serai dan asam gelugur.
  2. Biarkan  masak hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan susu atau baulu dan masak lagi selama 5 minit. Kemudian masukkan tomato.
  4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.

No comments:

Post a Comment