Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum.Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.
BAHAN BAHAN
- Ikan susu dalam 500 gram
- Garam
- Serbuk Kunyit
BAHAN LAIN:
- 1/2 Biji Bawang Besar
- 2 Ulas Bawang Putih
- 3 Tangkai Cili Padi
- 1 Tangkai Cili Merah
- 1/2 Inci Halia
- 2 Sudu Besar Taucu
- Air
- Air Asam Jawa
- Gula
PROSES PENYEDIAAN
- Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga garing, angkat dan ketepikan.
- Tumis bawang besar, bawang putih, cili padi, cili merah dan halia hingga garing.
- Masukkan taucu, kacau sebentar.
- Tambahkan air, air asam jawa, sedikit garam (jangan letak banyak sebab taucu dah masin) dan juga sedikit gula untuk seimbangkan rasa.
- Akhir sekali, masukkan ikan yang telah di goreng tadi ke dalam kuah dan kacau rata. Siap!
No comments:
Post a Comment