Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam
- 400g udang galah
- 3 sudu besar minyak masak
- 3 ulas bawang merah - tumbuk
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
- 1/2 inci halia - tumbuk
- Kayu manis
- Bunga lawang
- 2 sudu besar serbuk kari (kari ikan/daging)
- 1 sudu kecil serbuk cili / cili kisar (kalau nak pedas lagi, boleh la lebihkan)
- 1 mangkuk kecil air asam jawa
- 2 tangkai daun kari
- 1/2 cawan santan pekat
- 1-2 cawan air (kalau suka cair, boleh la tambahkan air lagi)
- Garam & gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dan tumis kan bawang merah, bawang putih, halia, kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Kemudian masukkan serbuk kari, cili kisar, daun kari dan tambahkan sedikit air.
- Masak hingga naik bau dan naik minyak.
- Masukkan santan dan air. Dan juga udang anda.
- Sentiasa kacau kuah kari supaya tidak pecah minyak.
- Bila dah menggelegak, matikan api.
No comments:
Post a Comment