Monday 30 November 2020

RESEPI IKAN SUSU @ BAULU GORENG MASAK SAMBAL HIJAU

Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum. Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan susu – potong jika suka
  • 1 labu bawang besar (mayang)
  • 10 biji cili padi (kisar kasar/tumbuk)
  • 3 biji cili hijau (kisar kasar/tumbuk)
  • 1 labu bawang besar (kisar kasar/tumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (kisar kasar/tumbuk)
  • 2 cm belacan bakar (kisar kasar/tumbuk)
  • 1 sk asam jawa
  • 1/2 kiub ikan bilis
  • Garam, gula/perasa dan kunyit
  • Minyak


PROSES PENYEDIAAN

  1. Perasakan ikan dengan garam kunyit dan goreng hingga masak (jangan terlalu garing)
  2. Keluarkan sedikit minyak, tinggal sekadar untuk menumis.Tumis hirisan bawang besar hingga sedikit layu (tak perlu garing) kemudian masukkan bahan kisar.Tumis hingga garing.
  3. Masukkan asam jawa dan kiub ikan bilis (atau garam).
  4. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi.Gaul rata dengan tumisan.Ikan Goreng Sambal Hijau sedia dihidang.Selamat Mencuba.

 

No comments:

Post a Comment