Monday, 30 November 2020

RESEPI SUP IKAN SUSU @ BAULU

Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum.Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.

BAHAN BAHAN

  • 1 Ekor ikan susu berat dlm 500gram- ikan lain pun ok jew
  • 1 sup bunjut ikan daripada adabi *
  • 3 ulas bawang putih yang dimayang *
  • 5 ulas bawang merah yang dimayang *
  • 1 batang serai yang dititik / ketuk
  • 3 kuntum bunga lawang *
  • 3 biji buah pelaga *
  • 3 biji cengkih *
  • 1 batang kayu manis *
  • 2 inci halia yang diketuk *
  • 1 biji tomato yang dibelah empat
  • 1 pokok daun sup yang dimayang
  • 1 pokok daun bawang yang dimayang
  • 1pax perencah sup (dicampur air @ terus tabus atas minyak pun blh)

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Basuh ikan dengan air asam jawa dan biarkan seketika, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang bertanda * sehingga wangi
  2. Masukkan air dalam 2 gelas / ikut kemahuan anda, setelah air menggelegak, masukkan ikan
  3. masukkan garam atau perasa jika suka. tunggu sehingga ikan masak dan masukkan tomato
  4. tutup api dan taburkan potongan daun sup dan daun bawang tadi. sedia untuk dihidangkan. Makan dengan nasi panas2.

No comments:

Post a Comment