Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam
- Udang Galah setengah kg
- 4 ulas bawang merah / bawang besar - hiris nipis
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 10 tangkai cili padi - belah hujung jer *ikut kepedasan nak banyak mana
- 3 tangkai serai - dititik / ketuk
- 3 keping asam keping
- Sedikit hirisan halia - optional
- garam aji secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
- Rebus air bersama bawang merah, bawang putih, cili, serai & asam keping sampai mendidih
- Masukkan udang yg dah dibersihkan tadi.
- Masuk garam & aji secukup rasa (jangan lupa keluarkan asam keping takut masam sangat) SIAP
No comments:
Post a Comment