Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam
BAHAN BAHAN
- 1 kg Udang galah - bersihkan,
- 1 biji bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 2 inci halia - hiris
- 5 tangkai cili padi - hiris
- 1 batang serai - diketuk
- 1 keping asam keping
- 3 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan sos tomato
- Gula dan garam secukupnya
CARA MEMASAKNYA:
- Tumis semua bahan dihiris tadi, masukkan serai, dan tumis hingga naik bau
- Masukkan udang galah dan biarkan hingga udang masak. Masukkan asam keping. Gaul rata.
- Kemudian, masukkan sos cili dan sos tomato, gaul rata
- Perisakan dengan garam dan gula, jika suka.
- Matikan api, dan udang masam manis anda sedia,untuk di makan
No comments:
Post a Comment