Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam
BAHAN BAHAN
- 15 ekor udang Galah
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1-2 sudu besar cili kering kisar
- Sos tomato
BAHAN LAIN:
- Bawang besar
- Buah tomato
- Daun sup
PROSES PENYEDIAAN
- Cili kering digoreng hingga garing dan dikisar dengan pengisar kering. Boleh dibuat banyak dan simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan masa depan.
- Lumur udang dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. Masukkan udang dan goreng hingga hampir masak.
- Masukkan cili kering flakes dan sos tomato ke dalam udang tadi. Akhir sekali, masukkan bawang besar, buah tomato dan daun sup.
No comments:
Post a Comment