Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam
BAHAN BAHAN
- 300g udang galah
- 2 sb serbuk kari
- 1 sb tepung jagung
- Garam
- 2 sb butter
- 3 ulas bawang putih
- 1 tangkai daun kari
- 3 biji cili padi
- 1/2 cawan susu cair (lebihkan jika mahu kuah banyak)
- Garam secukupnya
- Serbuk lada hitam secukupnya
CARA MEMASAKNYA:
- Perapkan udang dengan serbuk kari, tepung jagung dan sedikit garam.
- Goreng sebentar dan ketepikan.
- Panaskan butter dan tumis bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan daun kari dan cili padi, goreng sehingga sedikit garing.
- Masukkan susu cair dan biarkan mendidih.
- Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam secukupnya.
- Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan gaul rata.
- Hidangan udang di dalam mangkuk dan taburkan dengan sarang telur tadi. (boleh juga campuran sekali sarang telur di dalam kuali semasa memasak).
BAHAN SARANG TELUR:
- 3 biji kuning telur
- 1 cwn minyak masak
- 5 sb butter
CARA-CARA:
- Panaskan butter dan minyak sehingga betul-betul panas.
- Pusingkan minyak yang telah panas tadi dengan menggunakan senduk bulat atau chopstick.
- Pukul telur sedikit dan tuang telur dengan tinggi supaya telur turun halus. Tuang sambil terus pusingkan minyak dengan laju.
- Biarkan telur garing seketika dan angkat ke dalam tapis untuk toskan minyaknya. Ketepikan.
No comments:
Post a Comment