Monday, 30 November 2020

RESEPI IKAN SUSU ATAU BAULU MASAK ASAM KUNING

Ikan susu atau milkfish dengan nama saintifiknya Chanos chanos adalah spesies tunggal yang hidup dalam keluarga Chanidae. Walau bagaimana pun spesies ini mempunyai banyak nama umum. Di Hawaii ia dipanggilkan ‘awa. Di Indonesia ia dikenali sebagai ‘bandeng’ dan juga ‘bolu. Sementara di Filipina pula ia merupakan ikan kebangsaan dengan nama ‘bangus’.

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan susu
  • 5 buah cili padi *
  • 2 buah cili merah besar *
  • 5 ulas bawang merah *
  • 3 siung bawang putih
  • 3 butir buah keras *
  • 1 inc halia *
  • 2 inc / 1 jari kelingking kunyit hidup *
  • 1 sdt ketumbar *
  • 1 sdt garam
  • 1 sdt gula
  • 2 lembar daun salam
  • 4 lembar daun limau purut
  • 3 inc lengkuas
  • 1 keping asam gelugur
  • Secubit perasa aji
  • 1 lt air

 

SAYUR PELENGKAP

  • 1/2 buah timun
  • 7 ulas kacang panjang
  • 2 tangkai daun bawang
  • 1 buah tomato besar

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Tarik ujung kepala dan ujung ekor ikan susu sampai terdengar "krek" serasa patah tulang ikan. Kemudian siangi sampai bersih dan potong 4 bahagian. Haluskan bumbu yang bertanda *
  • Rebus air sampai mendidih. Masukkan bumbu kisar sambil di tapis, daun salam dan daun limau.
  • Bila air bumbu sudah mendidih kembali... Masukkan sayuran, tunggu sehingga sayuran setengah lembut, kemudian masukkan ikan susu.
  • Mandikan ikan susu dengan kuah.
  • Kemudian masukkan tomato, asam keping, gula garam dan perasa aji. Tutup sehingga masak dalam 10 menit.
  • Terakhir sekali masukkan daun bawang. Aduk aduk sekejab, matikan api. Dah siap.

No comments:

Post a Comment