Ikan Duri merupakan spesies ikan air tawar atau laut yang terdiri dari 3 spesies iaitu Ikan Duri Kuala Arius tenuispinis, Ikan Duri Laut Arius thalassinus, Ikan Duri Laut Arius sumatranus
BAHAN BAHAN
- 1 ejor ikan duri - siang bersihkan dan toskan
- 20 biji cili api
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 batang serai (dititik)
- sedikit asam keping/ air asam jawa
- 100ml santan pekat (tambahkan dengan air) atau 1 kotak santan adabi (jenama apa pun boleh)
PROSES PENYEDIAAN
- Tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih sampai hancur. Titik kan serai
- Masukkan semua bahan yang ditumbuk/serai ke dalam periuk bersama-sama dengan santan dan juga ikan duri. Jangan lupa masukkan asam keping.Kemudian masukkan garam dan serbuk kunyit ikut rasa
- Kacau selalu jangan sampai pecah minyak, masak sehingga ikan masak boleh lah tutup kan api.
No comments:
Post a Comment