Sunday, 29 November 2020

RESEPI IKAN DURI MASAK LEMAK CILI API

Ikan Duri merupakan spesies ikan air tawar atau laut yang terdiri dari 3 spesies iaitu Ikan Duri Kuala Arius tenuispinis, Ikan Duri Laut Arius thalassinus, Ikan Duri Laut Arius sumatranus

BAHAN BAHAN

  • 1 ejor ikan duri - siang bersihkan dan toskan
  • 20 biji cili api
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai (dititik)
  • sedikit asam keping/ air asam jawa
  • 100ml santan pekat (tambahkan dengan air) atau 1 kotak santan adabi (jenama apa pun boleh)


PROSES PENYEDIAAN
  • Tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih sampai hancur. Titik kan serai
  • Masukkan semua bahan yang ditumbuk/serai ke dalam periuk bersama-sama dengan santan dan juga ikan duri. Jangan lupa masukkan asam keping.Kemudian masukkan garam dan serbuk kunyit ikut rasa
  • Kacau selalu jangan sampai pecah minyak, masak sehingga ikan masak boleh lah tutup kan api.

No comments:

Post a Comment