Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam
BAHAN BAHAN
- 400 gram udang galah
- *2 biji bawang putih
- *1/2 biji bawang merah besar
- Bahan bertanda * dikisar atau ditumbuk halus
- 3 sudu besar cili kisar
- 1/2 biji bawang besar Holland, dihiris
- 1 biji cili hijau, dipotong serong
- 1 biji telur, dipecahkan dan digodek sedikit
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu kecil sos tiram
- 1/2 cawan air atau secukupnya
- 1/2 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
- Garam dan gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
- Udang Galah . Basuh bersih dan toskan airnya.
- Bawang putih dan bawang merah besar yang ditumbuk, cili kisar dan sebiji telur.
- Mula-mula panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga garing. Masukkan udang.
- Masukkan sos cili, sos tiram, garam, gula dan serbuk pati ikan bilis secukup rasa. Gaul sebati. Masukkan sedikit air.
- Tutup kuali dan biarkan sekejap supaya udang cepat masak.
- Sementara itu, pecahkan telur dan godek sedikit.
- Buka penutup dan pastikan udang masak. Kalau belum masak, tunggu sampai masak. Kalau kering, tambah air secukupnya.
- Bila udang sudah masak, tuang bancuhan telur sambil dikacau. Masukkan bawang besar Holland yang dihiris dan lada hijau hiris. Gaul sehingga rata, sehingga kering sedikit.
- Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia untuk dijamu..
No comments:
Post a Comment