Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam
BAHAN BAHAN
- 1 kg udang galah - bersihkan
- 2 senduk tempoyak
- 10 tangkai cili api
- 5 tangkai cili merah
- 2 ulas bawang merah
- 3 cm kunyit hidup
- 2 batang serai - ketuk
- 2 helai daun kunyit - simpul
- Sedikit air, garam dan gula
CARA MENYEDIAKAN
- Bersihkan udang galah
- Kisar cili api, cili merah, bawang dan kunyit hidup
- Campurkan kesemua bahan dalam kuali
- Tambah sedikit air dan renehkan
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga agak pekat.
- Kalau tak suka pekat sangat, boleh ditambah air panas dan kurangkan tempoyak ke 1 1/2 senduk.
- Saya masukkan beberapa helai daun limau purut.
- Sekian dan selamat mencuba
No comments:
Post a Comment