Ikan Duri merupakan spesies ikan air tawar atau laut yang terdiri dari 3 spesies iaitu Ikan Duri Kuala Arius tenuispinis, Ikan Duri Laut Arius thalassinus, Ikan Duri Laut Arius sumatranus
- Ikan duri - banyaknya ikut suka (dicuci dan direndam dlm air asam jawa lebih kurang 10 minit utk menghilangkan hanyir ikan)
- 1 bungkus rempah kari ikan babas - bancuh rata dgn sedikit air
- Sedikit air asam jawa
- Santan
- Sedikit minyak utk menumis
- Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS
- 2 ulas bawang merah- dimayang
- 2 ulas bawang putih - dimayang
- 1 tangkai daun kari
- 1 sudu besar halba
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan semua bahan tumis sehingga kekuningan.
- Masukkan rempah kari dan air asam jawa. Kacau rata. Masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan. Masak sehingga mendidih dan masukkan ikan. Kacau supaya tidak meruap. Masukkan garam secukup rasa.
- Apabila ikan dah masak bolehlah diangkat
No comments:
Post a Comment