Udang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam
BAHAN BAHAN
- 400 gram udang galah saiz besar - bersihkan
- 600 ml air
- 2 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
- 2 biji tomato - belah 2
- 5 helai daun limau purut
- 2 batang serai - dititik
- 1 sudu kecil lada putih - ditumbuk
- garam / gula / perasa pilihan secukupnya
- 1/2 cawan minyak untuk menumis
BAHAN KISAR
- 20 biji cili kering
- 3 ulas bawang putih
- 7 biji bawang merah
- 2 cm belacan
- 2 cm kunyit hidup
- 1 cm halia
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dengan api sederhana. Masukkan serai dan bancuhan pati asam jawa. Gaul sebati.
- Tambahkan air dan biar mendidih selama 10 minit atau lebih.
- Kemudian masukkan udang galah. Tambahkan lada putih tumbuk.
- Masak udang galah di antara 5 hingga 6 minit dan kemudian masukkan tomato serta daun limau purut.
- Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya. Padamkan api dap
No comments:
Post a Comment