KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿
KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut
yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari
China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui
zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang
boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding,
biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi
atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil
dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama
kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai
contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh
didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
BAHAN BAHAN
2 biji kelapa,
ambil 2 cawan pati santan
2 cawan keledek,
dipotong kecil dan rebus
4 cawan tepung
beras
½ cawan gula
PROSES PENYEDIAAN
Campurkan
santan, tepung beras, gula dan garam. Tapis dan panaskan. Masukkan ke dalam
kuali dan kacau separuh masak. Masukkan keledek dan kacau rata. Bungkus dan
kukus hingga masak.
No comments:
Post a Comment