Thursday 28 December 2017

RESEPI APAM SABAH

KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.

Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama

BAHAN BAHAN
6 Biji Telur
1 Gelas tepung gandum
½ Biji kelapa
1 Gelas gula
1 Sudu Kecil esen vanilla
Pewarna merah,kuning,hijau
Garam


CARA PENYEDIAAN
Pukul telur dengan sedikit garam hingga kembang,masukkan gula dan pukul lagi sehingga kembang.Masukkan esen vanilla dan tepung gandum.

Sementara itu kelapa dibahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan [1-merah,1-kuning,1-hijau]

setiap bahagian kelapa letakkan sedikit/secubit tepung gandum untuk tujuan tidak melekat.Kemudian masukkan kelapa ke dalam adunan tepung tadi dan gaul rata.Sediakan loyang dan sapukan sedikit mentega dikeliling loyang dan tuang adunan.


Kukus sehingga masak.

No comments:

Post a Comment