KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang
popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna
putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni.
Kuih apam biasanya gebu dan lembut.
Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan
campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan
kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan
kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama
BAHAN A
½
tin jagung manis dalam tin
1
cawan gula
6
biji telur
1
cawan majerin
1
sudu teh bikarbonat
sedikit
air
BAHAN B
3
cawan tepung gandum
1
sudu teh baking powder.
CARA PENYEDIAAN
1.
Adun semua bahan A sehingga sebati dengan menggunakan mesin pengisar.
2.
selepas itu, masukkan bahan B dan sekali lagi adun sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment