Thursday, 28 December 2017

RESEPI APAM SIAM

KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.

Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama


BAHAN BAHAN
3 biji telur
1 cawan air soda (sprite/seven up/ais krim soda)
3 cawan tepung gandum
1½ cawan gula
Pewarna (ikut suka)

PROSES PENYEDIAAN
Pukul telur dengan gula sehingga kembang. Apabila bahan sudah kembang. Masukkan air soda dan kacau rata.

Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan dalam talam dan kukus selama 20 minit.


Hiaslah dengan pewarna mengikut corak yang disukai. Saya lebih menyukai corak pelangi.

No comments:

Post a Comment