KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang
popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna
putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni.
Kuih apam biasanya gebu dan lembut.
Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan
campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan
kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan
kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama
BAHAN BAHAN
2
cawan tepung gandum
½
cawan gula
½
camca kecil soda bikarbonat
1
camca kecil pewarna kuning
1
biji telur
1
½ cawan air ½ camca kecil baking powder
1
cawan kacang tanah (dimesin)- bahan tabur
1
tin jagung - bahan tabur
1
cawan gula - bahan tabur
Sedikit
mentega
CARA PENYEDIAAN
Mesin
gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda, air, baking powder dan
pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan mesin lagi supaya
ianya tidak bergentel.
Ambil satu senduk dan tuangkan ke dalam kuali kemudian
nipiskan. Tutup kuali sebentar. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan
tadi. Masaklah hingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment