KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang
popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna
putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni.
Kuih apam biasanya gebu dan lembut.
Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan
campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan
kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan
kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama
BAHAN BAHAN
3
biji telur
½
cawan santan atau susu
½
camca kecil soda bikarbonat
¼
cawan susu
Sedikit
garam
Sedikit
tepung 2 cawan tepung gandum
1
cawan gula
½
camca kecil ovallete (jika ada)
1
cawan kelapa parut
Garam
secukup rasa
CARA PENYEDIAAN
Telur
dimesin bersama gula hingga kembang. Masukkan
santan dan tepung yang telah diayak bersama soda, mesin hingga sebati.
Sapukan
sedikit minyak pada acuan, ambik sedikit kelapa yang telah dimasak tadi dan
tekan sehingga padat kemudian tuangkan adunan tepun tadi. Kukus hingga masak
selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment