Thursday, 28 December 2017

RESEPI APAM BETAWI

KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.

Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama


BAHAN BAHAN
600 gm tepung gandum
10 biji telur
600 gm gula     
1 sudu teh serbuk penaik
Pewarna secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan serbuk penaik dan kacau rata. Sementara itu goreng tepung gandum tanpa minyak hingga kering. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.


Setelah itu masukkan pula pewarna . Panaskan kukusan hingga air meggelegak. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus hingga masak. Potong serong sewaktu menghidang.

No comments:

Post a Comment