Thursday 28 December 2017

RESEPI APAM RAPUH

KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.

Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama


BAHAN BAHAN
3 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum   
8 biji telur
1 cawan gula halus

PROSES PENYEDIAAN
Tepung gandum dan tepung ubi direndang hingga wangi baunya. Pukul telur hingga naik. Gaulkan gula dengan kedua-dua jenis tepung tadi dan masukkan telur.


Uli hingga menjadi lembut dan sebati. Canai adunan tadi dan terap dengan acuan yang sesuai. Bakar hingga molek kuningnya.

No comments:

Post a Comment