BISKUT
Biskut ialah sejenis kuih kering yang dibakar, biasanya leper, nipis, dan
rangup dimakan. Biskut ialah istilah yang biasanya digunakan untuk pelbagai
produk makanan dibakar yang berasaskan tepung. Istilah ini digunakan untuk dua
produk yang berbeza di Amerika Utara, Negara-Negara Komanwel dan Eropah. Untuk
senarai jenis, sila lihat senarai biskut.
BAHAN BAHAN
1
½ cawan tepung kek
½
cawan gula pasir
1
½ sudu besar serbuk koko
1
biji kuning telur
½
cawan kelapa kering
100
gm mentega
1
sudu teh esen vanila
Secukup
badam (sebagai hiasan)
Sedikit
putih telur (sebagai hiasan)
CARA PENYEDIAAN
Gaul
sebati tepung kek, gula, koko, kelapa kering, kuning telur dan esen vanila.
Masukkan
mentega dan uli sehingga menjadi doh lembut. Canai dan terap di dalam acuan.
Sapu
putih telur dan hias dengan badam. Bakar sehingga masak.
No comments:
Post a Comment