BISKUT
Biskut ialah sejenis kuih kering yang dibakar, biasanya leper, nipis, dan
rangup dimakan. Biskut ialah istilah yang biasanya digunakan untuk pelbagai
produk makanan dibakar yang berasaskan tepung. Istilah ini digunakan untuk dua
produk yang berbeza di Amerika Utara, Negara-Negara Komanwel dan Eropah. Untuk
senarai jenis, sila lihat senarai biskut.
BAHAN BAHAN
cawan
keju, diparut halus
90
gm mentega tanpa garam
½
cawan susu cair
150
gm tepung serba guna
120
gm walnut, dicincang halus
2
camca besar serbuk kari
1
camca teh garam
CARA PENYEDIAAN
Satukan
semua bahan dan gaul rata. Tabur sedikit tepung dan bentukkan adunan seperti
gulungan bantal.
Simpan
di dalam peti sejuk beberapa jam. Kemudian hiris adunan membulat kira-kira 1.25
cm tebal.
Susun
adunan di atas dulang bakar yang dialas kertas minyak. Bakar 10 minit pada suhu
170'C atau hingga kuning.
No comments:
Post a Comment