Wednesday 27 December 2017

RESEPI BISKUT KEJU

BISKUT
Biskut ialah sejenis kuih kering yang dibakar, biasanya leper, nipis, dan rangup dimakan. Biskut ialah istilah yang biasanya digunakan untuk pelbagai produk makanan dibakar yang berasaskan tepung. Istilah ini digunakan untuk dua produk yang berbeza di Amerika Utara, Negara-Negara Komanwel dan Eropah. Untuk senarai jenis, sila lihat senarai biskut.


BAHAN BAHAN
cawan keju, diparut halus
90 gm mentega tanpa garam
½ cawan susu cair
150 gm tepung serba guna        
120 gm walnut, dicincang halus
2 camca besar serbuk kari
1 camca teh garam

CARA PENYEDIAAN

Satukan semua bahan dan gaul rata. Tabur sedikit tepung dan bentukkan adunan seperti gulungan bantal.

Simpan di dalam peti sejuk beberapa jam. Kemudian hiris adunan membulat kira-kira 1.25 cm tebal.


Susun adunan di atas dulang bakar yang dialas kertas minyak. Bakar 10 minit pada suhu 170'C atau hingga kuning.

No comments:

Post a Comment