KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang
popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna
putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni.
Kuih apam biasanya gebu dan lembut.
Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan
campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan
kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan
kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama
BAHAN BAHAN
Nasi
- 1 mangkuk
Ragi
Tapai - Separuh
Gula
1 Sudu Besar
(Kesemua
bahan disatukan dan peram selama 2 hari sehingga menjadi tapai)
Tepung
Beras - 1 Bungkus
Tapai
Nasi - 1 Cawan
Gula
- 1 Cawan
Air
- 3 Cawan
CARA PENYEDIAAN
Tapai
Nasi,Gula serta Air secawan dikisar.Selepas itu masukkan ke dalam bekas bersama
baki 2 cawan air dan tepung beras.
Kacau
hingga sebati dan kisar lagi.Peramkan selama 2-3 jam.Kukus sehingga masak.
No comments:
Post a Comment