BAHAN BAHAN
1
¾ cawan tepung serba guna
1
cawan gula halus
½
camca teh serbuk penaik
¼
camca teh garam
4
camca besar mentega tanpa garam, disejukkan dan didadu
1
camca teh esen vanila ½ cawan ceri
merah, dicincang
1
½ cawan pistacio, dibuang kulit
2
biji telur, dipukul sedikit
Gula
aising untuk tabur
Coklat
cair
CARA PENYEDIAAN
Panaskan
ketuhar pada suhu 180'C. Lengserkan dulang pembakar dengan sedikit mentega.
Masukkan tepung, gula, serbuk penaik dan garam di dalam pengadun elektrik dan
putar seminit. Masukkan mentega, esen vanila dan ceri lalu putar sebentar
hingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan
pistacio dan telur, putar seminit lagi. Kemudian bahagi adunan 4 bahagian.
Tabur sedikit tepung pada papan canai dan canai serta gulung setiap bahagian
adunan memanjang 20 cm.
Letakkan
adunan di atas dulang bakar jarak 10 cm di antara satu sama lain. Menggunakan
jari, leperkan sedikit adunan dan tabur gula di atasnya.
Bakar
25 minit atau hingga kuning. Keluarkan biskut dan sejukkan setengah jam.
Kerat-kerat biskut setebal 1.25 cm. Bakar semula 7 minit lagi.
Angkat
biskut dan sejukkan. Tabur lagi gula aising atau celup sebahagian biskut ke
dalam coklat cair.
No comments:
Post a Comment