Thursday 28 December 2017

RESEPI APAM PISANG

KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.

Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama

BAHAN BAHAN
4 biji telur
1 cawan gula
6 biji pisang
2 cawan tepung gandum   
1 camca kecil soda bikarbonat
1 camca kecil baking powder
Secubit garam

CARA PENYEDIAAN
1. masukkan semua bahan ke dalam besen dan gaulkan.
2. gaul sampai halus
3. kukus sehingga masak

CADANGAN HIDANGAN:

Pisang dilenyek hingga hancur kemudian masukkan soda, kacau hingga rata. Telur dan gula dipukul hingga kembang, masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Gaul hingga rata kemudian masukkan pisang tadi dan garam. Kukus hingga masak lebih kurang 45 minit.

No comments:

Post a Comment