KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang
popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna
putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni.
Kuih apam biasanya gebu dan lembut.
Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan
campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan
kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan
kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama
BAHAN BAHAN
1
cawan gula
2
cawan tepung
4
biji telur
½
cawan minyak mazola
1
sudu kecil bikarbonat soda
1
sudu kecil baking powder
1
cawan air
½
sudu kecil esen vanila
½
cawan koko
CARA PENYEDIAAN
1.
masukkan semua bahan ke dalam besen dan gaulkan.
2.
gaul sampai halus
3.
kukus sehingga masak
CADANGAN HIDANGAN:
jika
hendak bahagian atas apaam kilat,apabila apam sudah masak, buka penutup
pengukus dan kukus sebentar dengan ini, bahagian atas apam akan berkilat
No comments:
Post a Comment