Thursday 28 December 2017

RESEPI APAM MADU

KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.

Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama


BAHAN BAHAN
1 cawan gula
2 cawan tepung
4 biji telur
½ cawan minyak mazola
1 sudu kecil bikarbonat soda
1 sudu kecil baking powder
1 cawan air
½ sudu kecil esen vanila
½ cawan koko

CARA PENYEDIAAN
1. masukkan semua bahan ke dalam besen dan gaulkan.
2. gaul sampai halus
3. kukus sehingga masak

CADANGAN HIDANGAN:

jika hendak bahagian atas apaam kilat,apabila apam sudah masak, buka penutup pengukus dan kukus sebentar dengan ini, bahagian atas apam akan berkilat

No comments:

Post a Comment