Thursday 28 December 2017

RESEPI APAM KOKO

KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya gebu dan lembut.

Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama

BAHAN BAHAN
6 biji telur ayam
1 ½ cawan gula halus
3 cawan tepung gandum
1 canca teh esen vanila
1 sudu makan soda bicabonat
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak maSAK

CARA PENYEDIAAN
 (1) pukul telur dengan gula sampai kembang
(2)masuk susu,minyak masak,air panas & esen vanila
(3)masuk tepung,serbuk koko,soda bicabonat pukul sampai sebati

Tambahan:
p/s ayak tepung,serbuk koko & soda bicabonat.
sebelum adunan di kukus acuan hendak lah

di sapu dengan sedikit minyak

No comments:

Post a Comment