KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang
popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna
putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni.
Kuih apam biasanya gebu dan lembut.
Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan
campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan
kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan
kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama
BAHAN BAHAN
6
biji telur ayam
1
½ cawan gula halus
3
cawan tepung gandum
1
canca teh esen vanila
1
sudu makan soda bicabonat
1
cawan minyak masak
1
cawan air panas
1
cawan serbuk koko
1 cawan minyak maSAK
CARA PENYEDIAAN
(1) pukul telur dengan gula sampai kembang
(2)masuk
susu,minyak masak,air panas & esen vanila
(3)masuk
tepung,serbuk koko,soda bicabonat pukul sampai sebati
Tambahan:
p/s
ayak tepung,serbuk koko & soda bicabonat.
sebelum
adunan di kukus acuan hendak lah
di
sapu dengan sedikit minyak
No comments:
Post a Comment