KUIH APAM
Kuih Apam atau dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang
popular di Malaysia Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna
putih. Kadangkala pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni.
Kuih apam biasanya gebu dan lembut.
Kuih apam ini dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan
campuran air dan gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan
kuih kecil dan dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan
kuih atau tapai digunakan bagi tujuan yang sama
BAHAN BAHAN
3
gelas gula pasir
3
biji telur
4
gelas tepung gandum
3
camca brsar susu tepung ( dibancuh bersama air dan jadikan 1 gelas)
3
camca kecil soda bikarbonat
CARA PENYEDIAAN
Satu
gelas gula dihanguskan kemudian masukkan segelas air. Masak hingga menjadi satu
gelas air gula hangus. Telur dipukul bersama baki gula tadi hingga kembang.
Masukkan
tepung yang telah diayak bersama soda berselang-seli dengan air gula hangus,
akhir sekali masukkan susu. Sapu mentega pada loyang dan kukuslah lebih kurang
45 minit.
No comments:
Post a Comment