Thursday, 28 December 2017

RESEPI ABOK ABOK SAGU

Kuih Abuk-abuk sejenis kuih menggunakan sagu biji dan dicampur dengan kelapa putih. Sesuai sangat untuk dimakan berbuka puasa. Kalau disejukkan lagilah sedapnya

BAHAN BAHAN
1 kg kelapa parut
(sudah dikupas kulitnya)
500g sagu biji
2 tsp rata garam halus       
Gula melaka secukupnya
daun pisang(dilayur)
Lidi secukupnya

CARA PENYEDIAAN
1 Basuh sagu biji.Tapis dab biarkan 30 minit.
2 Basuh sagu biji sekali lagi.Biarkan di tapisan selama 30 minit lagi.
3 Gaul sagu biji dengan kelapa parut dan garam halus.
4 Letakkan satu sudu makan campuran sagu biji-kelapa ke atas daun pisang. Tabur gula melaka yang telah diracik. Tutup dengan satu atau dua sudu makan campuran sagu biji-kelapa parut.

5 Semat daun pisang dengan lidi. 

No comments:

Post a Comment