Kuih Abuk-abuk sejenis kuih menggunakan sagu biji
dan dicampur dengan kelapa putih. Sesuai sangat untuk dimakan berbuka puasa.
Kalau disejukkan lagilah sedapnya
BAHAN BAHAN
1
kg kelapa parut
(sudah
dikupas kulitnya)
500g
sagu biji
2
tsp rata garam halus
Gula
melaka secukupnya
daun
pisang(dilayur)
Lidi
secukupnya
CARA PENYEDIAAN
1
Basuh sagu biji.Tapis dab biarkan 30 minit.
2
Basuh sagu biji sekali lagi.Biarkan di tapisan selama 30 minit lagi.
3
Gaul sagu biji dengan kelapa parut dan garam halus.
4
Letakkan satu sudu makan campuran sagu biji-kelapa ke atas daun pisang. Tabur
gula melaka yang telah diracik. Tutup dengan satu atau dua sudu makan campuran
sagu biji-kelapa parut.
5
Semat daun pisang dengan lidi.
No comments:
Post a Comment