KUIH APAM
Kuih Apam atau
dipanggil ‘’apom’’ merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia
Kuih apam ini biasanya dibuat sebiji-sebiji dan bewarna putih. Kadangkala
pewarna dicampur bagi menghasilkan apam yang bewarna-warni. Kuih apam biasanya
gebu dan lembut.
Kuih apam ini
dihasilkan dengan menggunakan tepung beras dan yis dengan campuran air dan
gula. Adunan ini kemudiannya dimasukkan ke dalam mangkuk acuan kuih kecil dan
dikukuskan. Kadang-kala, ENO dicampurkan bagi menambah kegebuan kuih atau tapai
digunakan bagi tujuan yang sama
BAHAN BAHAN
2 cawan tepung
gandum
1 cawan air
4 sudu susu pekat
manis (ikut manis yang dikehendaki)
1 biji telur
garam secukup rasa
mentega untuk
menggoreng
PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan
tepung gandum bersama air sehingga sebati. Pastikan tepung cair ala-ala tepung
tosei. Masukkan telur, susu dan garam. Gaul hingga sebati.
Panaskan
kuali dan sapukan sedikit mentega. Goreng dengan menuang sedikit adunan ke
dalam kuali dan leperkan dengan menggunakan senduk seperti ala-ala tosei jugak.
No comments:
Post a Comment