Wednesday, 27 December 2017

RESEPI KUIH BATANG BURUK SABAH

KUIH BATANG BURUK
Kuih batang buruk merupakan sejenis kuih tradisi yang popular di Malaysia. Ia merupakan sejenis kuih yang dibuat daripada tepung gandum dicampur dengan tepung beras dan tepung kelapa yang diuli buat menjadi doh dan dibentuk membentuk silinder bulat berongga, dan disi dengan serbuk kacang hijau yang di goreng.


BAHAN BAHAN
Kulit popia
2 sudu besar gula
4 sudu besar nestum honey
6 sudu besar susu powder

CARA PENYEDIAAN
Sekeping kulit popia dipotong 4*3  Kemudian gulung ikut straw dan digoreng  Selepas digoreng, biarkan ia sejuk dahulu.

Bagi bahan-bahan tadi, nestum dan gula dikisar sehingga betul2 halus. Masukkan susu powder pada adunan tadi dan dikisar sekali lagi.


Ambil popia yang dah sejuk dan digaul dengan bahan-bahan yang dikisar tadi. Siap untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment