Friday, 10 May 2019

HIDUP BERDIKARI: RESEPI SARAPAN PAGI BUBUR AYAM

HIDUP BERDIKARI: RESEPI SARAPAN PAGI BUBUR AYAM:



BAHAN BAHAN
250 gr beras, cuci bersih
1000 mi air
750 gr ayam kampung
1/2 sudu serbuk lada putih
4 siung bawang putih, Tumbuk Halus
Seruas Halia, Tumbuk Halus
1 sdt garam (secukupnya)
5 btr telur ayam 
2 sudu minyak masa

BAHAN PELENGKAP :
5 Roti Cakwe, Hiris Halus
Daun Bawang Hiris Halus
Bawang Goreng
2 Sdm Kicap Masin (Secukupnya)


CARA MEMBUAT :
1. Rebus ayam dengan 1 liter air dan sedikit garam.Setelah Masak, angkat dan toskan. 

2. Keluarkan isi  ayam dari tulang, potong berbentuk dadu atau di hiris memanjang.

3. Tumis bawang putih dan halia dengan minyak panas sampai harum, masukkan beras, serbuk lada putih,  kacau rata selama 3 minit, angkat dari api.

4. Masukkan tumisan beras ke dalam sisa air rebusan ayam (kaldu), masak hingga menjadi bubur.

5. Masukkan potongan daging ayam rebus, serbuk.lada putih , dan garam.

6. Sediakan mangkuk pecahkan telur dan letakkan dalam mangkuk. Tuang bubur panas-panas di atas telur.Taburi irisan cakwe, daun bawang, bawang goreng dan kicap masin.

7. siap untuk dinikmati selagi masih panas.

No comments:

Post a Comment