Friday, 10 May 2019

HIDUP BERDIKARI: RESEPI BUBUR CACA

HIDUP BERDIKARI: RESEPI BUBUR CACA:

Masakan Cina Malaysia berasal dari tradisi masakan pendatang Cina Malaysia dan keturunan mereka, yang disesuaikan atau diubah suai tradisi masakan mereka di bawah pengaruh budaya Malaysia serta corak penghijrahan China ke Malaysia. Disebabkan sebahagian besar rakyat Cina Malaysia adalah keturunan pendatang dari selatan China, masakan Cina Malaysia kebanyakannya berdasarkan himpunan kepelbagaian hidangan dengan akar umbi dari masakan Kantonis, masakan Hakka, masakan Fujian dan masakan Teochew.

RESEPI BUBUR CACA
BAHAN-BAHAN
Sepeket kecil bubur caca (300 gm)
Ubi kledek atau ubi keladi potong dadu,seketul
Santan 3 rm
Daun pandan 2 helai( koyakkan)
Gula ikut manis mulut
Garam secubit

PROSES PENYEDIAAN
Rendam  bubur cacaa dgn air sejuk

Rebus Ubi tadi,masuk gula,garam dau  pandan

Masuk bubur cacaa yg telah d rendam tadi. Biar kembang sekejap

Bila sudah lembut masuk santan pekat tadi,masuk 2 titik pewarna merah

Masak hingga melega. ,dah siap

No comments:

Post a Comment