Masakan Cina Malaysia berasal dari tradisi masakan pendatang Cina Malaysia dan keturunan mereka, yang disesuaikan atau diubah suai tradisi masakan mereka di bawah pengaruh budaya Malaysia serta corak penghijrahan China ke Malaysia. Disebabkan sebahagian besar rakyat Cina Malaysia adalah keturunan pendatang dari selatan China, masakan Cina Malaysia kebanyakannya berdasarkan himpunan kepelbagaian hidangan dengan akar umbi dari masakan Kantonis, masakan Hakka, masakan Fujian dan masakan Teochew.
RESEPI BUBUR CACA
BAHAN-BAHAN
Sepeket kecil bubur caca (300 gm)
Ubi kledek atau ubi keladi potong dadu,seketul
Santan 3 rm
Daun pandan 2 helai( koyakkan)
Gula ikut manis mulut
Garam secubit
PROSES PENYEDIAAN
Rendam bubur cacaa dgn air sejuk
Rebus Ubi tadi,masuk gula,garam dau pandan
Masuk bubur cacaa yg telah d rendam tadi. Biar kembang sekejap
Bila sudah lembut masuk santan pekat tadi,masuk 2 titik pewarna merah
Masak hingga melega. ,dah siap
No comments:
Post a Comment