Friday, 10 May 2019

HIDUP BERDIKARI: RESEPI KUIH LAPIS LEMBUT

HIDUP BERDIKARI: RESEPI KUIH LAPIS LEMBUTKuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut. Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis.


RESEPI ABUK-ABUK UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
2 cawan ubi kayu parut | ditapikan supaya airnya keluar
1/2 biji kelapa | diambil santannya
1 ketul gula kabung | dikikis
Beberapa helai daun pisang | dilayur atas api
Sedikit garam

CARA MEMASAK:
Campurkan ubi parut bersama santan dan garam. Gaulkan rata.

Buatkan kelonsong daun pisang berbentuk tiga segi dan sendukkan adunan ubi ke dalamnya.

Masukkan gula kabung dan letakkan satu sudu adunan lagi.

Kemaskan balutan dan kukus selama 25 minit.

Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. Boleh tambah sedikit lagi pewarna merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah.

Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. Boleh dihidangkan..

No comments:

Post a Comment