Saturday, 7 November 2020

RESEPI UDANG LIPAN MASAK LEMAK

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

 

BAHAN-BAHAN:

  • Udang lipan dalam setengah kilo.
  • kelapa parut 1biji (diperah 3kali)
  • Serai
  • kacang panjang (ikut suka)
  • kunyit dan lada api (ditumbuk bersama)
  • asam keping 1
  • garam secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN

  • Masukkan santan, serai dan bahan tumbuk tadi ke dalam periuk.
  • Didihkan seketika kemudian masukkan kacang panjang dan asam keping dan didihkan lg.
  • masukkan udang lipan
  • masukkan asam keeping dan siap

No comments:

Post a Comment