Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli
dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama
menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang.
Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa
sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang
lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks.
Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna
kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa
penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek,
ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat
mereka berlindung dalam sarang dan lubang.
BAHAN-BAHAN:
- Udang lipan dalam setengah kilo.
- kelapa parut 1biji (diperah 3kali)
- Serai
- kacang panjang (ikut suka)
- kunyit dan lada api (ditumbuk bersama)
- asam keping 1
- garam secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN
- Masukkan santan, serai dan bahan tumbuk tadi ke dalam periuk.
- Didihkan seketika kemudian masukkan kacang panjang dan asam keping dan didihkan lg.
- masukkan udang lipan
- masukkan asam keeping dan siap
No comments:
Post a Comment