Saturday, 7 November 2020

LOKAN MASAK KICAP

Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak.

BAHAN-BAHAN:

  • Bahan-bahan diperlukan:
  • 500 gm isi lokan (sudah direbus)
  • 1 batang serai - dititik
  • 3 ulas bawang merah - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 5 biji cili padi - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 1 kiub pati ayam maggi
  • minyak untuk menumis
 

CARA PENYEDIAAN

  • Tumiskan bahan hiris sehingga nak bau.
  • Masukkan lokan dan serai, kacau seketika.
  • Masukkan kiub pati ayam maggi serta kicap manis. Biarkan mereneh.
  • Sesuaikan rasa dan angkat.

No comments:

Post a Comment