Saturday, 7 November 2020

RENDANG LOKAN DENGAN SAYUR PAKIS

Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak.

BAHAN-BAHAN:

  • 500 gram isi lokan
  • 2 ikat sayur pakis
  • 1 butir kelapa
  • 1 buah limau nipis
  • 150 gram cili giling
  • 3 lembar daun salam
  • 5 lembar daun limau purut
  • 1 lembar daun kunyit
  • 2 ruas lengkuas
  • 1 batang serai
  • 1 bungkus bumbu rendang
  • Secukupnya garam
  • Secukupnya pati ayam

 

BAHAN KISAR :

  • 8 biji bawang merah
  • 6 biji bawang putih
  • 3 ruas halia
  • 3 ruas kunyit
  • 3 butir buah karas


CARA PENYEDIAAN

  • Cuci bersih lokan,. Diamkan sebentar
  • 1 butir kelapa diparut. Ambil santan nya sampai habis..
  • Tumis bahan kisar  dengan daun salam, daun limau purut , daun kunyit, serai, lengkuas.. masukkan cili giling.. tumis sampai harum.. masukkan air kira kira 300ml..
  • Masukkan lokan, tunggu sampai air kurang sikit.. baru masukkan santan & bumbu rendang . biar terus sampai mendidih
  • Baru masukkan pakis.. tambahkan garam, pati ayam,. koleksi rasa.. kecilkan api, tunggu sampai kuah agak mengering & jadi rendang

No comments:

Post a Comment