Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak.
- 500 gram isi lokan
- 2 ikat sayur pakis
- 1 butir kelapa
- 1 buah limau nipis
- 150 gram cili giling
- 3 lembar daun salam
- 5 lembar daun limau purut
- 1 lembar daun kunyit
- 2 ruas lengkuas
- 1 batang serai
- 1 bungkus bumbu rendang
- Secukupnya garam
- Secukupnya pati ayam
BAHAN KISAR :
- 8 biji bawang merah
- 6 biji bawang putih
- 3 ruas halia
- 3 ruas kunyit
- 3 butir buah karas
CARA PENYEDIAAN
- Cuci bersih lokan,. Diamkan sebentar
- 1 butir kelapa diparut. Ambil santan nya sampai habis..
- Tumis bahan kisar dengan daun salam, daun limau purut , daun kunyit, serai, lengkuas.. masukkan cili giling.. tumis sampai harum.. masukkan air kira kira 300ml..
- Masukkan lokan, tunggu sampai air kurang sikit.. baru masukkan santan & bumbu rendang . biar terus sampai mendidih
- Baru masukkan pakis.. tambahkan garam, pati ayam,. koleksi rasa.. kecilkan api, tunggu sampai kuah agak mengering & jadi rendang
No comments:
Post a Comment